Sněžka 2003 Tisk Email
Sněžka 2003
Je pátek 13.6. 23:00 hod sedíme v nálevně Pod Houskou a padá rozhodnutí : „Zítra vyjedeme na Sněžku a položíme tam základní kámen k nové České boudě. Ukončíme tak již celkem neproduktivní spory o budoucnosti stávající a chátrající dominanty. Prostě postavíme si svou a lepší“. Parta 3 cykloturistů kolem 6.hodiny ranní odlupuje ze skály u kultovního mšenského jezera valoun pískovce a vyráží automobilem s koly na střeše směr Polsko.
Po chvilce čekání na hraničním přechodu Pomezní boudy konečně vyjde český celník a prohlíží si naše doklady a mizí v útrobách budovy. Po 10 minutách nám pasy přináší celník polský – cesta je volná.
Vjíždíme do malebného horského městečka Karpacz, které žije začínající letní turistickou sezónou. Odstavíme auto na parkovišti – je brzy – 9:00 hod, ještě ani nevybírají parkovné. Poblíž stojícího taxikáře se ptáme na cestu. Radí jet ke kostelu WANG a tam doprava. Prý je to asi 4 km. Má pravdu, po 4km do kopce jsme před branou do Krkonošského nár. parku, ale polské části. Tam již vstup vybírají 3 zloté na osobu. Platíme korunami a za 30Kč je vstup volný. Jsme upozorněni na to, že na kolech můžeme pouze k chatě Strzecha Akademicka. No kdo ví, jak to bude. Vyrážíme.
Cesta připomíná tankodrom – je tvořena poměrně velkými dlažebními kostkami, ale jsou poměrně nevyrovnané a jsou mezi nimi velké mezery. Kopec hned od počátku utahovák. Ještě že jsme se zahřáli jízdou z parkoviště po asfaltu. Sněžka se ale skrývá za kopcem. Tak šlapeme, pár fotek a dále. Po 45minutách – Strzecha Akademicka. Nikde nikdo, slézáme z kol, tlačíme až za horizont. Nasedáme a už Ji vidíme. Je skutečně impozantní a ta cesta, no nádhera. Až v okolí bývalé Obří boudy trochu solidnější odpočinek jízdy z kopce. Počet turistů se zvyšuje. Dávají najevo svůj obdiv k našemu výkonu a nikomu nevadí, že se po vydlážděné cestě pohybujeme nelegálně.
Po 1:50 hod vrchol. Paráda. Do mohyly vkládáme základní kámen. Nezbytná fotodokumentace. Strážci KRNAPu se vyptávají, co tam pohledáváme. Tvrdíme, že jsme přijeli z Polska a že odtamtud je to legální. Po chvilce si jeden z nich vzpomíná, že mu to již jeden český cykloturista také tvrdil a dokonce mu to ukázal na mapě. Netvrdili jsme nic jiného. No, pokud se tam tedy vypravíte, již víte, co povídat … .
Cesta dolů – na ráfcích by se dala vařit voda, zápěstí je cítit. Dá se to však ustát.
Najeli jsme z parkoviště 15 km a převýšení 850 m.


 
BIKE Mšeno, Powered by Joomla!;©2009 - Administrator